История

Оряхово е разположен в живописна хълмиста местност на десния бряг на р. Дунав.

Както много други родни градове, в миналото и Оряхово е имало други имена – Върхов, Орезов, Ореов, Рахово и от 1886 г. Оряхово. Районът на града е обитаван още от дълбока древност. Проведените археологически проучвания доказват, че съществуването на селища започва още от ранният неолит до късното Средновековие. Веднага може да се досетите, че обитаването е възможно, заради Дунав. Хората са имали нужда от постоянна вода и дори тогава той да не е бил със същите размери като сега, хората са населявали бреговете му.

Траките са „оставили“ забележителни находки – късномикенски бронзови мечове, части от конска амуниция, а имаме останки и от времето на римляните. Останките от крепостта Вариана до село Ласковец и Валериана до село Долни Видин. Ако мислите, че това са всички забележителности, още не сте прочели!

Оряхово е бил по пътя на важен римски път!

За да сме по-точни, пътят от Белград за Константинопол. В Оряхово има и още крепости. Една от тях е средновековната крепост Камъка, изградена през 9 век, просъществувала до 14 век. В областта преминават и войските на двата кръстоносни похода предвождани от унгарските крале – Сигизмунд Люксембургски и Владислав Ягело. Днес от крепостта се вижда правоъгълна двуетажна кула от времето на Второто българско царство.

 

оряхово
 

През възраждането, Оряхово се утвърждава като административен и икономически център. Основен пункт за снабдяване на османската империя със стоки от Западна Европа. На функциониращото пристанище са спирали кораби от Австрия, Франция, Русия и Англия. Има записки в книга от 1726 г., отпечатана в Брюксел, че Оряхово е един от най-важните крайдунавски градове!

Създаването на светско училище в Оряхово е през 1857 г.

Читалище е направено през 1871 г. През 1837 г. е осветена църквата „Св. Георги“, която днес е паметник на културата. Дори самият Апостол на свободата – Васил Левски – е отсядал в града през месец юли 1872 г. на път за Букурещ и обратно, когато е работил по революционното дело. Градът е освободен на 21 ноември 1877 г. след тридневни боеве на румънските власти с турските войски. В чест на победата един от кварталите в Букурещ е кръстен на Оряхово – Рахова. В памет на загиналите румънски воини е изграден паметник на италиански скулптур.

След освобождението Оряхово се развива по интересен начин – кипяща търговия по Дунав, богат културно и просветен живот и постижения в областта на промишлеността. В началото на 20 век, част от облика на града представлява комплекс от сгради, в чийто архитектурен стил присъства западното влияние, като много са запазени и до днес. Някой важни събития от периода са:

 

оряхово
 

  • Строителство на ЖП линия Червен бряг – Оряхово 1926 г.
  • Откриване на нова църква „Успение Богородично“ 1911 г.
  • Завършване сградата на читалището по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов – 1936 г.
  • 1961 г. открит завод за резервни части и металообработващо предприятие „Дунав“.

 

Orqhovo.info © 2017 Frontier Theme