Забележителности

Средновековната крепост „Камъка“ – Оряхово.

На 600 метра западно от град Оряхово и е изградена през 4 век, като част от дунавската укрепителна система на Първата българска държава. В периода 12-14 век придобива статут на важно защитно съоръжение. Продължава да се използва и след падането под османско робство до края на 15 в.  Първи сведения за крепостта получаваме в унгарска грамота от 1283 г. във връзка с кръстоносните походи на унгарските крале. Днес от крепостта е запазена само двуетажна правоъгълна кула от времето на Втората българска държава. Останките дори и днес очароват посетителите. Няма транспорт, но обектът е достъпен за пешеходци и автомобили.

оряхово


Историческият музей на град Оряхово.

Създаден през 1939 г. от Никола Коцев, а днес музеят притежава фонд от над 4 500 експоната. Статуята „Добрият Пастир“ участва в две международни изложби, организирани в Рим и Брюксел. Музеят се намира в къщата на възрожденският деец Филип Симидов, която е декларирана за паметник на културата.

Представлява двуетажна сграда, построена в края на 14 век в стил късен барок. Уредени за посещение са три зали. От тях – две имат постоянни експозиции „Археология“ и „възраждане“. Третата залата е за временни изложби на различни теми.
Етнографска къща към историческия музей в Оряхово.

Част от колорита на Старата чаршия в Оряхово, изградена в във възрожденски стил. Реставрирана  през 1989 г. със запазен възрожденски стил, тук посетителите могат да се запознаят с традициите на Оряховския край представени в няколко експозиции. От 2007 г. е открита нова зала в общинската сграда в центъра на Оряхово, която е определена за картинна галерия.
оряхово

 

Църква „Свети Георги“ – Оряхово.

Има статут за паметник на културата с национално значение. Построена през 1837 г. с дарения и доброволен труд от оряховските служители. За първи път има камбана на Великден 1864 г., а църквата е изписана през 1887 г. Стенописите, които се виждат сега датират от 1928 г. Църквата има седловиден покрив и е трикорабна. Иконостасът е възрожденски, резбован и позлатен и привлича с ярките си рисувани пана. Иконите са единна колекция от 19 век, предназначена специално за църквата и са изписани от трима майстори на Дебърската школа.

Църква „Успение Пресвета Богородица“ – град Оряхово.
Църквата бива завършена и осветена през 1911 г., трикупулна с четири камбани. Иконите разположени в нея са руско, българско и гръцко произведение на изкуството, като българските икони са рисувани от Великотърновска и Тетевенска школа. В църквата има две подарени икони – едната от Йерусалим, изографисана със сцени от текста на Библията, а другата от Атон, Света гора.

Читалище „Надежда 1871“ – гр. Оряхово.

 
Уникалната читалищна сграда е построена по проект на известните архитекти Иван Васильов и проф. Димитър Цолов и функционира от 1936 г. Читалището е едно от първите в България и има орден „Кирил и Методий“ първа степен.

„Щурците“ – Парк в Оряхово.
Паркът е обновен по проект „Възстановяване на съществуващ парк в местността „Централно дере“ – гр.Оряхово““, Финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България. Разположен в центъра на града и има футболно игрище, площадка за скейтборд, комбинирано игрище за баскетбол и волейбол, няколко различни площадки, фитнес на открито, пейки, амфитеатрална сцена и още няколко други. Целият парк е осветен и със система за капково напояване. Има гледка и към Дунав.

Orqhovo.info © 2017 Frontier Theme